Iskolapszichológus

Kedves Szülők és Diákok!
Az iskolapszichológus a diákokért, a szülőkért és a pedagógusokért tevékenykedik az iskolában, segítve a diákok életét és a pedagógusok munkáját.
Az egyének és a csoportok (pl. osztályközösségek) életében időről időre felmerülnek kisebb-nagyobb elakadások, konfliktusok – az iskolapszichológus feladata, hogy az intézmény, a diákok és pedagógusok nehézségeinek, konfliktusainak, problémáinak megoldását elősegítse.
Fontos tudnivalók
Az iskolapszichológust köti a titoktartási kötelezettség, a vele való találkozás pedig önkéntes. A találkozások száma egyéni konzultációk esetében teljes mértékben a problémától függ – lehet akár egy alkalom is, lehet 4-5 vagy annál hosszabb. Alapvetően beszélgetés történik a pszichológusnál, ritkábban játékos feladatok vagy rajzolás, esetleg néhány teszt kitöltése. Egy alkalom 45 perc. Bizonyos esetekben az iskolapszichológus továbbirányítja a segítségkérőket más intézményhez (pl. nevelési tanácsadó).
Helyszín: 318-as terem

Zelena Dorina vagyok, a Városligeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola iskolapszichológusa. Mesterdiplomámat Tanácsadás- és Iskolapszichológia specializáción az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szereztem, ahol fő kutatási területem a cyberpszichológia, online pályaválasztási tanácsadás, illetve a Z és Alfa generációk internetes viselkedése és ennek problémái.

Korábban interkulturális iskolapszichológusként dolgoztam egy brit magániskolában, valamint egy iskolapszichológiai központ munkáját segítem iskolaérettségi tesztek felvételével és egyéni gyermek- és szülőkonzultációk tartásával.

Úgy vélem, pszichológusként fő feladatom megtalálni a történetet az emberben és az embert a történetben. Tanácsadásaim során főként a pozitív pszichológia, rajzdiagnosztika, biblioterápia és a kognitív viselkedésterápia eszköztárával dolgozom.